Een interview met wereldkampioen Harrie Lavreysen

Wat wereldkampioen Harrie Lavreysen eet:
Veel eiwitten en tarwebrood met hagelslag

 

Als meervoudig Nederlands kampioen, Europees kampioen en wereldkampioen eet topsporter Harrie Lavreysen (21) uit Luyksgestel zes keer per dag zoveel mogelijk eiwitten. Havermout, kwark en eieren dus. Maar een boterham met hagelslag gaat er bij deze baanwielrenner ook wel in. "Het liefst tarwe, van Van Heeswijk natuurlijk. Dat smaakt naar thuis."
 

Als zesjarig mannetje begon Harrie in zijn woonplaats Luyksgestel met BMX'en. Al snel bleek zijn talent. Harrie sleepte de ene na de andere prijs in de wacht. Toen hij veertien jaar oud was, stak hij na de Europese kampioenschappen de gouden beker in de lucht. Maar de vele valpartijen eiste hun tol… Toen hij achtien was moest Harrie het BMX'en opgeven. Gelukkig vond hij in baanwielrennen een goed alternatief. "Bij beide sporten komt het aan op stuurvaardigheid, snelheid en tactisch inzicht,” aldus Harrie, “dus ook baanwielrennen past goed bij me."
 
Een middagje zappen
Harrie trainde en trainde en werd eerder dit jaar wereldkampioen teamsprint. Momenteel focust hij zich op het EK dat in augustus wordt gehouden in Glasgow.

"Ik heb Luyksgestel inmiddels verruild voor Apeldoorn omdat ik daar in Omnisport optimaal kan trainen op de indoor wielrenbaan. Gemiddeld zit ik vier keer per week zo’n drie uur op de fiets, twee keer per week doe ik aan krachttraining. Tussendoor rust ik zoveel mogelijk. Herstellen van een training is eigenlijk net zo belangrijk als de training zelf, dus 's middags zit ik vaak op de bank een beetje televisie te kijken. "
 
Krachtvoer
Wat eet een wereldkampioen om optimaal te kunnen presteren? "Heel veel eiwitten," zegt Harrie. "Zes tot zeven keer per dag. Sterk zijn is voor een baanwielrenner belangrijker dan een minimaal gewicht hebben, zoals dat bij in de gewone wielersport wel vaak het geval is. Ik hoef dus niet heel erg op mijn calorieën te letten, maar zorg er wel voor dat ik de juiste bouwstoffen binnen krijg. Brood hoort daar zeker ook bij. Niet élke dag, maar wel regelmatig. Mijn moeder haalt het brood altijd bij Van Heeswijk. Tarwe, lekker eenvoudig. Ik vind veel beleg lekker, maar hagelslag is mijn favoriet. En als ik écht een keer wil ‘zondigen’ na een succesvolle wedstrijd ga ik voor een pizza. Heerlijk!"
Foto: Tim Buitenhuis, KNWU