Gijs Koolen

Eerlijk, duurzaam en heel gezond
Brood met spelt van Gijs

Bij Bakkerij van Heeswijk werken we graag met lokale ingrediënten en louter met de allerbeste producten. Dus toen Gijs Koolen spelt liet verbouwen vlak bij onze bakkerij in Luyksgestel lag een samenwerking voor de hand. Van de rotkornspelt die Gijs aan ons levert, bakken wij nu het lekkerste brood en voedzame knackers.

Spelt bestaat al duizenden jaren en groeide vroeger gewoon in Nederland. Hoewel de graansoort tegenwoordig weer helemaal geaccepteerd en overal te verkrijgen is, wordt spelt bijna nergens in Nederland verbouwd. Dat moest anders vond ingenieur Gijs Koolen, want waarom zou je iets dat zo voedzaam is en ook dicht bij huis goed groeit van ver halen? Duurzaamheid duurt het langst.

Steeds wijzer

Gijs (30) groeide op in Luyksgestel, op de boerderij van zijn ouders. Aardappelen, groenten en vlees stonden ten minste vijf dagen per week op het menu en eens per week at familie Koolen friet.

“Vanaf mijn veertiende wilde ik geen eten van de snackbar meer,” vertelt Gijs. “Ik sportte veel en was altijd bezig dus ik had vooral voedzame energie nodig en wilde goed voor mijn lichaam zorgen. Friet paste daar niet bij. Veel bewegen, yoga, voldoende slapen en bewust eten wel.”

Gijs‘ fascinatie voor een gezonde levensstijl groeide toen hij ging studeren. Hij las veel over voeding, experimenteerde ermee en plukte er al snel de vruchten van.

Een carrièreswitch

“In mijn functie als petroleum engineer begon ik het gezondheids- en voedingsaspect steeds meer te missen. Ik wilde méér doen met mijn passie voor gezondheid en duurzaamheid en besloot daarom een master Nutritional Epidemiology & Public Health te volgen in Wageningen. Deze parttime studie combineer ik nu met een baan als onderzoeker op Imperial College in London, waar ik samenwoon met mijn vriendin”

Tijdens zijn zoektocht naar informatie over gezonde voeding kwam Gijs over de vloer bij het Nederlands Bakkerij Centrum. Daar vertelde een bevlogen meesterbakker over spelt. Gijs was onder de indruk van het verhaal en van de goede eigenschappen van spelt, rotkornspelt in het bijzonder. Hij verbaasde zich erover dat zo’n sterke en gezonde graansoort nauwelijks nog in Nederland verbouwd wordt. Als niemand het doet, doe ik het zelf, was de houding van Gijs. Als boerenzoon was die stap niet eens zo groot. Vader Chris wilde best wat landbouwgrond vrijmaken voor de rotkornspelt van Gijs.

Samenwerken met de besten

Het zaaizaad haalde Gijs uit Duitsland. In België— op kleigrond — en in de Pielis in Luyksgestel — op zandgrond — werd vervolgens een proef gedraaid. De resultaten op beide locaties waren uitstekend en dus kon Gijs met zijn eigen spelt de boer op.

“Bij het Bakkerij Centrum kwam ik Bakkerij Van Heeswijk zo vaak tegen in de top vijf van ranglijsten dat het voor mij heel logisch was om contact te leggen met Adriaan van Heeswijk. Ik dacht: als deze bakkerij zoveel waarde hecht aan kwaliteit is dat de partij waar ik moet zijn. En dat ze vervolgens ook nog eens vijf kilometer bij de boerderij vandaan wonen, was natuurlijk helemaal mooi. Duurzamer kan niet!”

Veel graan voor Bakkerij van Heeswijk wordt verwerkt bij de molen in Heeze. Dat geldt ook voor de rotkornspelt van Gijs. “De spelt wordt langzaam gemalen op authentieke molenstenen. Hierdoor wordt de spelt niet te warm, waardoor de smaak en voedingsstoffen (vooral heel veel eiwitten) optimaal behouden blijven.”

Brood maakt het verschil

De eerste speltoogst kwam in augustus van het land. Bakkers Lou en Rob ontwikkelden een gloednieuw recept en sinds oktober ligt het brood met spelt van Gijs in alle winkels van Van Heeswijk: Pielisbrood.

“Ik ben heel trots op het resultaat,” aldus Gijs. “Als je mensen gezonder wilt laten eten, kun je dat het beste doen door iedere dag kleine dingen te veranderen. ‘Verstandig’ brood eten kan al een verschil maken. Rome werd ook niet in een dag gebouwd, toch? Rotkornspelt zit boordevol vezels en eiwitten en is dus een heel voedzame keuze. Bovendien is het een heerlijk, eerlijk en duurzaam product omdat de afstand tussen de boer en de bakker heel erg klein is. Wat wil je nog meer?”

Meer lezen over de rotkornspelt van Gijs? Neem dan een kijkje op www.rotkornspelt.com