Interview met Sven en Willl

“Brood bezorgen aan huis is dankbaar werk”

Sven en Will zijn graag geziene gasten in de Kempen

Dagelijks rijden Sven en Will in hun Bakkerij van Heeswijk-busjes vol brood en andere lekkernijen door de regio. Terwijl de één bijna juichend wordt onthaald als hij met een stapel vlaaien het bedrijventerrein oploopt, bezorgt de ander verse broden aan huis. Maak kennis met bezorgers Sven (42) en Will (60) die áltijd in zijn voor een praatje.

Bezorgen en venten zit Will in het bloed. Vanaf jonge leeftijd hielp hij de bakker en de melkboer met bezorgen. Als zelfstandig ondernemer was hij veertien jaar melkboer en hij heeft vier jaar zijn eigen supermarkt gehad. 

In 2000 kwam hij in dienst als broodbezorger bij Bakkerij van Heeswijk. Na zo veel jaren leer je de klanten kennen en bouw je een hechte band op. “Als ik het brood aflever, maak ik even een praatje met ze. Vaak nodigen ze me uit voor een kop koffie, maar daar kan ik niet altijd op in gaan. Ik ben een man van de tijd!” Waardering van de klant wordt vaak geuit in december in de vorm van allerlei cadeaus. “Ook toen ik Opa werd, ben ik flink verwend!” 

“Voor kleine kinderen ben ik Will de bakker”
Prachtig vindt hij dat. “Ik zie die kleintjes groot worden, het huis uit gaan en een eigen gezin krijgen. Dat zijn dus ook weer toekomstige klanten. ” Maar het is volgens Will niet alleen ‘lopen en verkopen’. De service met een glimlach en een praatje geven nét dat beetje extra. “Pas als iedereen aan het eind van de dag zijn bestelling volledig en op tijd heeft gehad, ben ik een tevreden mens.” 
Zo ook enkele jaren geleden met Kerst toen het zo erg gesneeuwd had, dat ik van bakker Adriaan te horen kreeg dat ik niet mocht vertrekken. Dat ging er bij mij niet in! Na goed overleg ben ik aan de route begonnen. Niet gemakkelijk, maar iedereen had toch de bestellingen op tijd binnen. Daar doe je het voor!” 

------ 

Sven bezorgt niet alleen bij mensen thuis, maar bezorgt ook bij zakelijke klanten. Zodra hij zijn bus het bedrijventerrein oprijdt, weet iedereen meteen hoe laat het is. Sven: “Vaak zien personeelsleden meteen dat er iets te vieren valt. De ene keer bezorg ik een mooie slagroomtaart met bedrijfslogo voor één afdeling, de andere keer loop ik met stapels vlaaien heen en weer omdat de baas iedereen trakteert.”

“Iedereen is vriendelijk en ik loop bijna overal achterom”
Ook Sven heeft een warme band met zijn klanten. “Ik loop bijna overal achterom. Soms leg ik het brood op verzoek in de schuur of zelfs in de diepvries. Geen probleem! Als het warm is, krijg ik vaak iets te drinken aangeboden. Dat iedereen altijd vriendelijk is, maakt mijn werk leuk. Net als de vrijheid: terwijl de hele wereld nog slaapt, ben ik al op pad en zie ik de zon opkomen.”
Sven bezorgt al tien jaar en daardoor kent hij de gewoontes van zijn klanten. “Het komt haast niet voor, maar áls er een brood op is, dan weet ik precies welk product ik als alternatief kan geven.” Op drukke dagen krijgt hij hulp van zijn dochter. “Terwijl ik bij mensen binnenloop om het brood af te leveren, legt zij alvast de volgende bestelling klaar. Soms loopt ze mee. Klanten vinden dat leuk. Een echt familiegevoel.”