Kees Hoeks

Kees Hoeks uit Luyksgestel zorgt voor honing

Het recept voor onze peperkoek is meer dan honderd jaar oud. Een erfenis van ‘opa’ Janus, de oprichter van Bakkerij van Heeswijk. We zoeten deze koek op verantwoorde wijze: met honing. Daarvoor gebruiken we niet de eerste de beste soort natuurlijk. We werken uitsluitend met honing van Luyksgestelse bodem. Imker Kees Hoeks levert die aan ons.Kees (49) woont samen met zijn gezin in Luyksgestel. In het dagelijks leven is hij vrachtwagenchauffeur, maar ook het vak van imker verstaat hij als geen ander. Kees heeft ruim twintig bijenkasten op verschillende locaties in en rond Luyksgestel. In elke kast huizen ongeveer vijftigduizend bijen. In totaal heeft Kees dus elk voorjaar zo’n miljoen bijen onder zijn hoede. Vanaf maart trekken die erop uit om nectar te verzamelen. Die nectar zetten ze in de kast vervolgens om in honing.

Het bijenvirus
“Ik ben opgegroeid met bijen, want mijn vader was imker,” aldus Kees. “Toen hij overleed, deden we de bijenkasten weg. Ik was pas vijftien jaar en had er te weinig verstand van. Maar twaalf jaar geleden begon het weer te kriebelen. Ik heb me in het vak verdiept en ben cursussen gaan volgen. Ook heb mijn licht opgestoken bij Grard Verrijt, een imker uit de buurt. Nu zijn bijen niet meer weg te denken uit mijn leven. Het ‘virus’ heeft me flink te pakken.”

Met succes getest
De honing die we verkopen in onze winkels, wordt al jaren geleverd door Grard Verrijt. In tijden van krapte, schakelt hij Kees in om toch aan de vraag naar honing te kunnen voldoen. “Zo kwam ik in contact met Bakkerij van Heeswijk,” verklaart Kees. “Toen ik vorig jaar de kans kreeg om honing te verkopen aan de bakkerij, heb ik die met beide handen gegrepen. Het begon met een proeflevering van tien liter. Daarmee hebben de bakkers een aantal proefbaksels gemaakt. Was de smaak en textuur van de peperkoek met mijn honing nog steeds optimaal? Gelukkig slaagde de test glansrijk.”

Honderd procent lokaal
In het voorjaar brengt Kees altijd een aantal bijenkasten naar de Betuwe. Daar doen ze zich tegoed aan de nectar van fruitbomen en zorgen ze voor de broodnodige bestuiving. “Het is daar een waar paradijs voor de bijen. Dit is echter niet de honing die Van Heeswijk gebruikt. Aan de bakkerij lever ik lokale zomerhoning. Die wordt gemaakt door bijen in Luyksgestel. Een bij vliegt in een straal van drie kilometer, dus heeft voldoende bereik om de lekkerste nectar te zoeken. Van Luyksgestel tot de Pielis, Lommel en de Weebosch. We hebben veel lindebomen en vuilboom in de regio. De bloesem van deze gewassen zorgt voor heerlijke honing.”

Onbezorgde bakkers
In mei kan Kees voor het eerst oogsten. Hij slingert de honing eigenhandig uit de raten en zeeft hem daarna twee keer. “Helaas valt de opbrengst dit jaar tegen door de koude nachten die we vrij laat nog hebben gehad. Dat is fataal voor de bloesem en dus ook voor de honingopbrengst. Vorig jaar hadden we daarentegen een geweldig honingjaar. Ik heb daardoor meer dan voldoende voorraad en kan de bakkers van Van Heeswijk probleemloos blijven beleveren. Met die peperkoek zit het dus helemaal goed.”