Leontien van Moorsel

Leontien van Moorsel over de Wielerronde van Luyksgestel:
 
“Je kon overal aanbellen om te douchen”

Leontien van Moorsel is niet alleen viervoudig Olympisch kampioen en meervoudig wereldkampioen, ze won ook een aantal keer de Wielerronde van Luyksgestel. Hoe vaak precies weet Leontien niet meer, maar ze kan zich de gezelligheid rond het parcours en de gastvrijheid van de Luyksgestelnaren nog heel goed herinneren. “Waar ik ook aanbelde, ik mocht altijd binnenkomen om even te douchen.”
 
In 2005 stopte Leontien met profwielrennen. Maar stilzitten? Nee, dat zeker niet. Samen met haar man Michael staat ze tegenwoordig aan het roer van Leontien Total Sports.
Op 27 juni a.s. keert Leontien - ter ere van het Luyksgestelse wielerjubileum - weer even terug naar Luyksgestel. Daar geeft ze het startsein voor de damescategorie.

Hoe het ooit begon
“Wielrennen is heel belangrijk voor me geweest, en dat is het eigenlijk nog steeds. Ik ben al jong op een racefiets gestapt en heb mede dankzij de wielersport een waanzinnig leuke jeugd gehad. Dat gun ik echt ieder kind. Ik ben mijn ouders ontzettend dankbaar. Ze hebben me de kans gegeven om te sporten en steeds beter te worden, maar ze hebben er ook altijd voor gezorgd gezorgd dat er voldoende ruimte was voor andere dingen. De druk was daardoor nooit te hoog.”
 
Eén groot feest
“Ik bewaar goeie herinneringen aan Luyksgestel. Ik heb er regelmatig meegereden in de wielerronde en vond het er altijd zó gezellig. Er stond veel publiek langs de kant en iedereen was aardig en gastvrij. Als het druk was bij de kleedkamers, belde ik bij een willekeurig huis langs aan de route aan om te vragen of ik even mocht douchen. Het antwoord was altijd ja. Niemand deed moeilijk. Geen idee of dat typisch Luyksgestels of misschien gewoon Brabants is, maar ik houd ervan.”
 
Een rechte rug
“Toen ik eenmaal op topniveau reed, werd de druk om te presteren steeds groter. Ik wilde gewicht verliezen om beter te kunnen rijden, maar daarin sloeg ik door. Ik ontwikkelde de eetstoornis anorexia nervosa en kon ik een tijdlang niet fietsen. Na een intensieve herstelperiode maakte ik in 1996 in Luyksgestel mijn comeback. Herbert Dijkstra was erbij om voor de NOS verslag te doen. ‘De plek van haar rugnummer is vele malen groter geworden,’ zei hij in zijn commentaar op tv. Een rotopmerking natuurlijk, gezien mijn ziekteverleden. Maar het deed me niets. Ik was terug, sterker dan ooit.
Nu gebruik ik het bewuste tv-fragment regelmatig tijdens lezingen voor jongens en meiden die lijden aan een eetstoornis. Met als boodschap dat je twee dingen kunt doen als er zoiets gebeurt: je kunt jezelf uit het veld laten slaan en terugvallen in ellende óf je rug rechten en vertrouwen op je eigen kracht.”


Geen dag zonder brood
“Toen ik ziek was, schrapte ik brood volledig uit mijn menu. Dat was een heel grote fout, ontdekte ik later. Ik miste belangrijke voedingsstoffen en voelde me steeds slechter. Pas toen ik weer brood ging eten, knapte ik op. Langzaam maar zeker werd ik weer de oude Leontien. Inmiddels gaat er geen dag voorbij zonder boterhammen. Brood heeft mijn leven gered. Daarom ben ik sinds twee jaar ambassadeur van de Stichting Ambachtelijke Bakkerij. Ik schreeuw het liefst van de daken dat je je niet moeten laten overhalen om rare diëten te volgen waarin brood verboden wordt. Blijf vooral normaal doen. Eet ’s ochtends twee boterhammen en ’s middags drie of vier. Kies voor twee verantwoorde tussendoortjes en een gezond prakkie ’s avonds. Dan voel je je goed en straal je dat ook uit.”
 
Het Leontienhuis
“Uit ervaring weet ik dat mensen met een eetstoornis behoefte hebben aan een veilige plek waar ze veel individuele aandacht krijgen. Daarom opende ik vorig jaar Het Leontienhuis. Het is een inloophuis waar we mensen met een eetstoornis motiveren, coachen en begeleiden in de strijd tegen hun ziekte. Er werken veel ervaringsdeskundigen. Mensen die – net als ik – een eetstoornis overwonnen hebben. We praten veel met de jongens en meiden en bieden therapie in allerlei vormen. Zo leren we ze weer om van zichzelf te houden. Stop met zoeken naar perfectie, zeg ik altijd. Perfectie bestaat niet. Goed is goed genoeg. Als je dat inziet, vind je een balans en kun je de wereld aan. Daarvan ben ik het levende bewijs.”

Meer lezen over Het Leontienhuis? Kijk op www.leontienhuis.nl.

Programma 27 juni
50e kermiswielerronde van Luyksgestel:
12.00 uur schooljeugd
13.00 uur dikke banden race
14.00 uur recreanten groot Bergeijk
14.30 uur ontvangst en aanbieden cheque Leontienhuis.
15.30 startschot dames elite
15.45 meet and greet  met Leontien, je kunt met haar op de foto.
18.00 Start Profronde van Luyksgestel