Martien Box

Topdrukte in de bakkerij en winkels

Pasen met Martien Box

Onze filialen in Veldhoven en Meerhoven worden geleid door Martien Box. Martien (57) werkt al sinds 1981 bij Van Heeswijk, dus als íemand weet hoe het in de bakkerij reilt en zeilt is hij het. Gaat het er vlak voor Pasen anders aan toe dan in de rest van het jaar? Martien vertelt het.
 
Martien begon ruim veertig jaar geleden als weekendhulp. Hij sprong elke zaterdag bij als extra bezorger. Dat beviel hem zo goed, dat Martien al snel fulltime bij ons kwam werken.
“Dat leidde in eerste instantie tot protest van mijn ouders,” vertelt Martien, “want ik brak er mijn studie werktuigbouwkunde voor af. Maar uiteindelijk legden ze zich erbij neer. Mijn vader werkte ook als bezorger voor Van Heeswijk, dus hij kon eigenlijk weinig bezwaar maken. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk.”

Foutje, bedankt!
“In 1981 kreeg ik mijn eigen bezorggebied en bracht ik de hele week bestellingen van huis naar huis in Hapert. Bijna twintig jaar lang heb ik dat werk gedaan. Ik heb veel mooie herinneringen aan die tijd. Die ene die ik nooit zal vergeten? Dat was toen mijn broer me op kerstavond in 1985 hielp om al het brood en gebak op tijd bij de klanten te krijgen. Hij zat achter het stuur. In zijn enthousiasme trok hij te hard op. Een heel rek vol vlaaien ging tegen de vlakte. De bodem van de bus was bezaaid met fruit, room en taartbodems. Alle klanten zijn gebeld dat de vlaai die ze hadden besteld wat later zou komen. Op eerste kerstdag heb ik het rondje alsnog afgemaakt en dus zat iedereen gewoon met het bezoek aan de taart. Nu lachen we erom, maar toen kon ik mijn broer wel wat doen.”

Net zo druk als Kerstmis
“De week voor Pasen was vroeger lang niet zo druk als nu. Kerst, dat was dé tijd van het jaar. Dan stond de hele bakkerij op z’n kop en moesten alle zeilen worden bijgezet. Sinds een jaar of tien doet Pasen niet meer onder voor Kerstmis. Vooral op vrijdag en zaterdag voor Pasen is het heel erg druk. Er komen mensen in de winkel die we anders nooit zien. Speciaal voor onze paasstol, de bloembroden en de chocolade bijvoorbeeld. We zetten in deze periode allemaal een tandje bij. Dat gaat moeiteloos. We zijn erop ingericht en ook in de bakkerij is de capaciteit er. De extra bestellingen en speciale paasproducten bezorgen mij dus geen stress. Ik houd ervan als het leeft. Een volle winkel, een groot team achter de toonbank: dan ben ik op mijn best.”
 
Op de bank met een borrel
“Ik vier Pasen lekker thuis, met mijn gezin en met vrienden. Op zondag beginnen we met een lekker ontbijtje. Natuurlijk met eieren en onze eigen paasstol. Op maandag bezoeken we traditiegetrouw de familie. Gezellig op de bank met een borreltje erbij. Op de meubelboulevard vind je me niet, hoor. In de Van Heeswijk-winkels kan het niet druk genoeg zijn, maar met Pasen zoek ik die hectiek ergens anders niet op.”