Nel van Leeuwen

Nel van Leeuwen uit Luyksgestel maakt al vijftien jaar deel uit van de schoonmaakploeg van Bakkerij van Heeswijk. Elke woensdag – als de bakkers er niet zijn – poetst ze met vier collega’s de bakkerij. Dat is hard werken, maar wel met veel lol.
Nel: “Vijftien jaar geleden werkte ik als coupeuse toen een kennis zei dat ze bij Van Heeswijk iemand zochten om de schoonmaakploeg te versterken. Eerst dacht ik: da’s niks voor mij, maar ik ben toch gegaan. Ik voelde me meteen thuis. Met negen dames poetsten we de bakkerij. Het was hartstikke gezellig.
Het meel ligt overal
Sinds de verbouwing van de bakkerij bestaat de schoonmaakploeg uit vijf mensen. “De bakkers en winkelmedewerkers hebben ook schoonmaaktaken gekregen. De bakkers maken bijvoorbeeld de karren schoon, de winkelmedewerkers doen het winkelgedeelte. Wij zijn er voor de rest. Elke woensdag om acht uur ’s ochtends beginnen we. Muziekje aan en gaan.
Het is een hele klus om alles stofvrij te krijgen. Al dat meel hè, het ligt werkelijk overal. Maar als we klaar zijn, blinkt de bakkerij als nooit tevoren. Heerlijk. Tijdens de koffiepauze is er meestal wat lekkers. Vlaai als we willen, of een nieuwe lekkernij die wij mogen proeven. Ja, er wordt enorm goed voor ons gezorgd.”
De meisjes van Frans
“Dat was vroeger al zo, toen Frans en Riek hier nog werkten. Zij organiseerden elk jaar een uitje speciaal voor de poetsdames. Bij goed weer was het een fietstocht met picknick. Bij slecht weer nam Frans ons mee naar Antwerpen. Zo gezellig. We zien Frans en Riek nog steeds elke woensdag. Als Frans ’s  chtends binnenkomt zegt hij: ‘Efkes naar mijn meisjes kijken’. ’s Middags lunchen we samen met Frans en Riek. We halen dan broodjes, crackers en beleg uit de bakkerij. Alles mag, alles kan.”