Nienke van Gerwen

Nienke van Gerwen groeide op naast de bakkerij in Luyksgestel. Als klein meisje kwam ze er elke dag. Inmiddels woont Nienke in Eindhoven, maar de bakkerij voelt nog steeds als een thuis.
Nienke: “Frans en Riek van Heeswijk zijn mijn opa en oma. Mijn ouders Lilian en Stant werkten al snel mee in de bakkerij. Wij woonden ernaast, dus ik ben er letterlijk en figuurlijk opgegroeid. Het eerste wat ik deed als ik ’s ochtends wakker werd, was naar de ‘buren’ rennen om een vers brood te halen. Natuurlijk wist ik precies bij welke bakker ik moest zijn voor een dropje. Ik deed dit al toen ik een kleuter was en stopte er pas mee toen ik het huis uit ging om te studeren.”
Verliefd op de bakker
“Toen ik een jaar of dertien was, ging ik met mijn vader mee naar de winkel in Dommelen. Daar belegde ik de aardbeien- en vruchtenvlaaitjes. Later mocht ik ook achter de toonbank staan in de verschillende filialen. Daar heb ik enorm veel van geleerd. Communiceren met klanten, maar ook dweilen en poetsen, … Het was een leuke tijd. Helemaal omdat er veel jonge bakkers bij het bedrijf werkten. Er was er altijd wel eentje waar je verliefd op kon worden.”
Slagroomtaartengevecht
“Als ik jarig was, trakteerde ik in de klas op een chocoladesoesjestaart. En toen ik mijn kinderfeestje vierde, zorgde mijn vader voor een heleboel slagroomtaarten. Daarmee hielden we een gevecht. Ook toen ik samen met mijn nicht Elsje de Eerste Communie deed was er natuurlijk een geweldige taart. Dat ik tijdens het aansnijden ervan diep in mijn vinger jaste was even balen, maar daarna ging het feest – mét pleister – gewoon weer door.  O, ik heb zoveel leuke herinneringen aan de bakkerij. Nu ik niet meer in Luyksgestel woon, kom ik er veel minder vaak. Maar steeds als ik er ben, voelt het als thuiskomen. En dankzij mijn moeder ga ik altijd met een enorme voorraad weer naar huis, dus ik eet nog steeds lekker de hele week Van Heeswijk-brood.”