Pleun Burgmans

Het brein achter de hartenkoek
Pleun heeft de smaak te pakken
 
Een klein beetje trots is Pleun Burgmans (25) uit Bergeijk wel. Speciaal voor Valentijn bedacht de stagiair van Bakkerij van Heeswijk de hartenkoek die nu in de winkel ligt.  Ze bedacht de koek niet alleen, ze bakt ze ook  iedere dag samen met de bakkers. Maar Pleun is nog niet klaar. Als het aan haar ligt, smullen we de komende tijd nog veel vaker van haar lekkere uitvindingen.
 
Wie ben je en wat doe je?
“Mijn naam is Pleun en ik studeer Voedingsmiddelentechnologie aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Voor mijn stage bij de bakkerij woonde ik vier jaar in Amerika waar ik de studie Bewegingswetenschappen volgde. Na het behalen van mijn diploma kriebelde het om verder te studeren. Omdat ik op hoog niveau tennis ben ik altijd veel met voeding bezig geweest. Zodoende kwam ik uit op de studie die ik nu volg. Ik vind het superinteressant om mee te denken over nieuwe voedingsmiddelen.”

Vertel…
“Neem nou de enorme groei van de wereldbevolking. Straks kunnen we misschien niet iedereen meer van vlees voorzien en dus moeten we op zoek naar vleesvervangers. Zo kun je tegenwoordig al een zeewierburger kopen als alternatief, maar er valt nog veel meer te behalen op dat gebied.”
Hoe ben je bij Bakkerij van Heeswijk terechtgekomen?
“Ik vind het belangrijk dat ik kennismaak met alle richtingen in de voedingsindustrie; van vlees tot en met zuivel. Bakkerijproducten heb ik altijd de leukste gevonden, vooral om ze gezonder te maken. Die kans krijg ik bij van Heeswijk. Mijn collega’s zijn oprecht geïnteresseerd in mijn ideeën en ik krijg goede feedback als ik vraag wat ze van mijn nieuw bedachte producten vinden.”

De hartenkoek is het eerste wat je hebt bedacht. Hoe ging dat?
“Er werd gezocht naar een speciale koek vanwege Valentijnsdag. De hartjesvorm was dus al vrij logisch, maar ik wilde daarbij een vulling van jam maken. Helaas bleek na een paar uitprobeersels dat de verwerking ervan te ingewikkeld werd. Zodoende ben ik uitgekomen op een koek met chocolade.”

Hoe voelde dat: jouw ‘eigen’ product in de bakkerij?
“Gaaf hoor! Het is natuurlijk niet helemaal supervernieuwend, want het deegrecept bestond al. Maar dat ik de rest zelf heb bedacht, heeft zeker iets. Dat vindt mijn vader volgens mij ook, want hij ging meteen naar de winkel toen de hartenkoek verkrijgbaar was. M’n familie vraagt regelmatig waar ik mee bezig ben en of ze het al kunnen kopen!”

Wat kunnen we de komende tijd voor Pleun-producten verwachten?
“Bovenaan mijn lijstje staat het bedenken van een gezonde energiereep. Daarnaast ga ik ook nog bezig met een karamelkoek, eentje met pindakaas en misschien een notenkoek. Spannend, want nu moet ik echt vanaf nul beginnen. Ik ben heel benieuwd wat de consumenten ervan gaan vinden. Maar het bedenken van nieuwe producten voor Bakkerij van Heeswijk bevalt me goed. Het smaakt naar meer!”