Prins Witgoed en adjudant Haver

“'t Rommegat draait op zun kop meej Witgoed en Haver vurop!”

Pauzekoeken en pils voor Prins Witgoed van ‘t Rommegat

Toen in december 2016 de nieuwe prins van ’t Loo (in Bergeijk) werd aangekondigd, verscheen Marco Slenders op het podium. Zijn lach minstens zo stralend als de steentjes op het prinsenpak. Als prins Witgoed zwaait Marco dit jaar de scepter over ‘t Rommegat. Adjudant Haver staat hem bij.

Marco Slenders (44) is mede-eigenaar van Slenders Witgoed in Bergeijk. Hij weet alles van wasmachines, drogers, koffieautomaten en strijkijzers, maar kan óók als geen ander een feestje bouwen. De naam Prins Witgoed is hem op het lijf geschreven. Ondanks zijn drukke agenda, maakte Marco even tijd voor ons.
 
Moest je er lang over denken toen ze je vroegen als prins?
“Nee, totaal niet! Integendeel. Ik was heel vereerd en blij toen het bestuur me benaderde. Ik hoopte er al jaren op. En nu is het dan eindelijk zover. Ik heb er heel veel zin in. Iedereen om me heen zegt ‘het wordt druk’, maar ik vind het vooral leuk. Ik doe in februari mee aan de zittingsavonden op ’t Loo – dat is normaal niet gebruikelijk voor een prins, maar ik doe vaker mee en wilde dit jaar niet overslaan – dus in de aanloop is het een beetje druk, maar da’s maar even, hè?”
 
Hoe ziet je planning eruit?
“Op zondagochtend een week voor carnaval worden alle prinsen uit de regio gefotografeerd in het Bavaria Brouwerij Café. De foto is op woensdag 22 februari gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad. Ik kijk uit naar dat fotomoment, want dan begint carnaval eigenlijk al zo’n beetje. Op donderdag erna bezoek ik de zieken en bejaarden en op vrijdag zijn we aanwezig bij het carnavalsfeest op de basisschool op ’t Loo −  waar mijn jongste dochter naar school gaat – en aansluitend bij De Piramide in Bladel waar het dochtertje van de adjudant zit. ’s Middags gaan we naar ‘3 urkes vurraf’ in Valkenswaard en op zaterdagmiddag geven we het officiële startsein voor carnaval 2017. Dan beginnen we met een feestje voor de jeugd.”
 
Wat eet een prins?
“Ik begin de dag altijd met brood met kaas. Volkoren of meerganen. Da’s met carnaval niet anders. Tussendoor zweer ik bij Leontientjes en pauzekoeken van Bakkerij van Heeswijk. Tijdens carnaval zorgt het bestuur voor lekker eten en ’s nachts – na het feesten – gaan we met hele gevolg bij iemand ‘op de eier’ natuurlijk. Daar is een schema voor gemaakt, dus de locatie wisselt.”
 
Het voorkom jij een kater?
“Uh… daar heb ik m’n adjudant voor, toch? Haha! Nee, ik drink veel water tussen de biertjes door, zodat de verhouding water/bier ongeveer gelijk is. Da’s volgens mij de beste truc. En wijn en sterke drank laten staan, dat werkt voor mij ook.”
 
Hossen in een spierwit pak… Hoe houd jij je kostuum al die dagen wit?
“Ik ben de eerste prins sinds jaren die niet het traditionele prinsenpak van ’t Rommegat draagt. Ik wilde graag zelf m’n pak kiezen en gelukkig deed het bestuur daar niet moeilijk over. Het is een witte geworden natuurlijk. En die blijft alle dagen wit, hoor. Geen enkel probleem. We hebben in de winkel een wasmachine staan die kleding reinigt met actieve zuurstof. Die zet ik ’s ochtends gewoon even aan. Binnen drie kwartier is m’n jas weer fris. De broek gaat gewoon elke dag in een expresswasje. Wit blijft wit met Prins Witgoed, hè, dat spreekt voor zich.”