Recepten

Hollandse kaaskroketjes

Recept voor 16 kroketjes:
35 min bereiding
30 min in de vriezer

Nodig:
  • 1 eigeel, 2 eiwitten
  • 25 gr boter
  • 75 gr bloem
  • 250 ml volle melk
  • 250 gr oude kaas, geraspt
  • 2 schijfjes gedroogde ham, in heel kleine stukjes gesneden
  • 50 gr paneermeel
  • 50 gr bloem
  • 1 theelepel mosterd
  • snufje nootmuskaat
Doen:
Scheid het eigeel van het eiwit en zet het even apart. Smelt de boter in een pannetje op het vuur en voeg, al kloppend met een houten lepel, beetje bij beetje 75 gram bloem toe aan de gesmolten boter. Voeg vervolgens ook in kleine scheutjes de melk toe. Wacht steeds totdat de melk is opgenomen voordat je weer een scheutje toevoegt. Blijf ondertussen goed roeren totdat je een dikke saus krijgt. Voeg nu ook het eigeel toe en meng alles goed door elkaar. Zet het vuur op de laagste stand en voeg de geraspte kaas, de hamstukjes, de mosterd, peper en zout en nootmuskaat toe. Blijf goed roeren totdat alle kaas gesmolten is en er een dikke deegbal is ontstaan. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel goed afkoelen.

Klop het eiwit samen met een scheutje olie los. Doe de 50 gram bloem in een diep bord en vul het andere bord met het paneermeel. Kneed nu met je handen zo'n 16 kleine kroketjes van het kaasmengsel. Haal de kroketten achtereenvolgend door de bloem, het eiwit en het paneermeel.

Leg de kroketten op een bordje en zet ze 30 minnuten in de vriezer.

Verhit de frituurpan. Frituur de kroketten kort in de hete olie totdat ze goudbruin kleuren. Laat ze uitlekken op een papiertje en serveer direct.

Naar overzicht