Recepten

Lekker oud brood recept

Deze versie van een Italiaanse Panzanella kun je perfect maken met allerlei soorten oud brood. Heerlijk als bijgerecht of als (leftover)lunch mee naar het werk.

Nodig:
  • 4 sneetjes oud brood
  • 1 bakje kleine tomaatjes
  • 2 grote (of 4 kleine) geroosterde paprika’s uit pot, in dunne repen
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringetjes
  • 6 anchovisjes uit olie, klein gesneden
  • 1 teen knofl ook, geperst
  • 4 eetlepels rode wijn azijn
  • olijfolie
  • 1 klein bosje verse basilicum, fijn gesneden
  • zeezout
  • vers gemalen zwarte peper
  • eventueel wat kleingesneden groene olijven
Doen:
Giet een flinke scheut olijfolie op een bakplaat. Voeg de knoflook en wat peper en zout toe. Scheur of snijd het oude brood in stukjes en hussel dit samen met de tomaatjes door het oliemengsel. Vespreid dit over de plaat en
zet deze ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 125oC. Schep tussendoor een keer om en haal uit de oven als het brood knapperig is.

Doe ondertussen de paprika, ui, kappertjes, ansjovis (desgewenst olijven), basilicum en wijnazijn in een schaal. Knijp de tomaatjes(als ze uit de oven zijn) kapot boven de schaal en mix alles even goed door elkaar. Meng pas vlak voor serveren het gedroogde brood door de salade.





Ook een goed idee: zelf croutons maken! Snijd oud brood in kleine blokjes en bestrooi deze met wat olijfolie, oregano, Parmezaanse kaas en zwarte peper. Bak de croutons in de oven op 160oC 20-25 minuten lang. Schep ze halverwege nog even om. Heerlijk in de soep of door de salade.



Naar overzicht