Recepten

Uiensoep met cheddar-toast

Het ultieme comfortfood; een kom stomend hete soep. Lekker romig, hartig en door de gekaramelliseerde ui een beetje zoet. Geniet van deze uiensoep met cheddar-toast.

Nodig (voor 4 personen):
  • een flinke klont boter
  • 4 (medium) uien, in grove stukken gesneden
  • 2 teentjes knoflook , fijngesneden
  • een scheut sherry
  • 2 medium aardappels, in stukjes gesneden
  • 2 takjes verse tijm, plus extra voor garnering
  • 500 ml kippenbouillon
  • 100 ml crème fraîche
  • peper, zout en een snufj e nootmuskaat
Voor de toasts
  • 4 sneeën (oud) brood
  • 4 eetlepels geraspte oude kaas
  • 4 eetlepels olijfolie
Doen:
  • Verwarm de boter in een pan en bak de uien hierin tot ze lichtbruin beginnen te kleuren.
  • Voeg de knoflook toe en bak deze nog even mee. Blus af met de sherry en voeg de aardappel en tijm toe.
  • Roer er de bouillon en crème fraîche door en laat nog 20 minuten zachtjes koken.
  • Haal de takjes tijm eruit, mix alles tot een mooie gladde soep en breng op smaak met peper zout en snufje nootmuskaat.
  • Verwarm ondertussen de oven op 220oC grillstand.
  • Snijd ondertussen de sneëen (oud) brood in blokjes en hussel ze door de oljfolie. Leg de blokjes op een bakplaat met bakpapier en bestrooi met de kaas. Grill ze tot de croutons knapperig zijn en de kaas gesmolten is.
  • Serveer de soep in een kom met de croutons ‘on top’.


Naar overzicht