Rohnny Herps

Handbalverenging Bergeijk bakt ze bruin

Speculaaspoppen voor het goede doel
 
Eén zaterdag per jaar, precies een week voordat Sinterklaas in Nederland arriveert, neemt Handbalvereniging Bergeijk z’n intrek in onze bakkerij. Ruim dertig vrijwilligers zijn dan van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig met het bakken en verpakken van honderden speculaaspoppen. Die verkopen ze een week later zelf om geld op te halen voor de club.
 
Rohnny Herps (33) is een van die vrijwilligers. Hij werkte maar liefst achttien jaar als bakker bij ons. Hij weet dus als geen ander hoe je de lekkerste speculaaspoppen maakt. Zodra onze bakkers hun werkdag hebben afgerond, gaat Rohnny samen met zijn ‘gelegenheidscollega’s’ aan de slag. Hij draait het deeg, bedient de ovens en stuurt het team van vrijwilligers aan. Dat is geen eenvoudige klus, want aan het eind van de dag moeten er ruim tweeduizend poppen klaar liggen voor de verkoop.

Een vertrouwd recept
“Vijf jaar geleden begon Handbalvereniging Bergeijk met deze speculaaspoppenactie,” vertelt Rohnny. “De clubkas moest worden gespekt en huis-aan-huis speculaas verkopen leek ons een goed idee. Daarom kochten we ergens in het noorden van Nederland vijfhonderd poppen in. We verkochten er echter maar driehonderd en verdienden er nauwelijks iets aan omdat de poppen een hoge kostprijs hadden. Dat moest anders. Omdat ik toen nog werkte bij Van Heeswijk, waren de lijntjes kort. Ik heb gevraagd of ze ons wilden helpen en dat wilden ze. Zo komt het dat we de speculaas sinds 2013 zelf bakken. Volgens het traditionele recept van Bakkerij van Heeswijk. Het vertrouwde Van Heeswijk-logo op de verpakking en de bijbehorende kwaliteit deden hun werk. In het tweede jaar waren alle duizend poppen binnen een uur verkocht.”
 
Tweehonderd kilo bloem
“In het jaar erna verhoogden we de productie en in het derde jaar nog eens. Inmiddels bakken we ruim tweeduizend poppen op één zaterdag. Dat doen we met een team van leden, oud-leden en ouders. We bakken met z’n vijven. De anderen houden zich bezig met het verpakken van de poppen. Van Heeswijk sponsort ons door de ingrediënten beschikbaar te stellen. Tweehonderd kilo bloem, honderdtwintig pakken suiker en zo’n vijfhonderd pakjes roomboter onder andere. Ook de verpakking wordt geschonken door Van Heeswijk en we mogen hun bakkerij gebruiken. De enige voorwaarde die Van Heeswijk stelt is dat we het kwaliteitsniveau handhaven. De poppen moeten dus goed smaken én er goed uitzien. Een kapotte pop wordt onder geen beding verkocht.”
 
Een echte teamprestatie
De speculaaspoppen van de handbalvereniging worden op zaterdag 19 november huis aan huis verkocht in Bergeijk. Ze kosten 2,50 per stuk. De opbrengst verdwijnt rechtstreeks in de clubkas van de handbalvereniging. Een groot deel ervan gaat naar de huur van de accommodatie, zodat de contributie niet te hoog wordt.
“We zijn Van Heeswijk heel dankbaar voor hun bijdrage aan deze actie. Het is geweldig dat zij dit doen voor onze club,” aldus Rohnny. “We zijn blij met de inkomsten, maar de speculaasverkoop is daarnaast goed voor de saamhorigheid binnen de vereniging. Iedereen is erbij betrokken. De jeugdleden gaan van deur naar deur, maar ze worden geholpen door oudere leden en ouders. We leveren dus een echte teamprestatie. We hopen natuurlijk dat iedereen die onze vereniging een warm hart toedraagt – of iedereen die houdt van ambachtelijk speculaas – dit jaar weer een pop koopt.”
 
Bestellen kan ook
Woont u niet in dorpskern ‘t Hof (Bergeijk), bent u bang de verkopers van de handbalvereniging te missen op 19 november of wilt u een hele doos poppen bestellen om uw personeel te verrrassen bijvoorbeeld? U kunt ook een bestelling plaatsen via e-mail. Leden van de handbalvereniging brengen de pop(pen) dan op 19 november gratis thuis in de gemeente Bergeijk. Mailen kan t/m 18 november naar: bergeijk@handbal.nl.

Wie meer wil weten over Handbalverenging Bergeijk of een keer gratis mee wil trainen om kennis te maken met de sport kan terecht op www.hvbergeijk.nl. Alle nieuwe leden (jong en oud, jongens en meisjes) zijn van harte welkom!