Veelgestelde vragen

Over het bewaren en afbakken

Hoe kan ik mijn brood het beste bewaren?
Broden en broodjes kunt u het beste bewaren op kamertemperatuur (boven de 15°C) in een goed gesloten zak. Als u het brood te koud bewaart droogt het eerder uit.
Roggebrood moet wél in de koelkast worden bewaard.
 
Hoe kan ik de nougatine-ijstaart het beste serveren?
Bewaar de nougatine-ijstaart in de diepvries. Haal de taart er een half uur voor consumptie uit en snijd hem meteen in stukken. Dat lukt het beste als de taart nog hard is.
 
Hoe kan ik een vlaai het beste bewaren?
Bewaar onze abrikozen-, kersen-, appel- en pruimenvlaai koel, maar niet té koud. Bijvoorbeeld in de kelderkast. Vlaaien met slagroom, gele room of bavaroise moet u in de koelkast bewaren. Dat geldt ook voor onze kruimel- en rijstenvlaai.
 
Hoe kan ik halfgebakken brood en pain Francois het beste bewaren en afbakken?
Bewaar deze producten in de koelkast of vries ze direct na inkoop in.
Wilt u het brood afbakken? Laat het dan eerst op kamertemperatuur ontdooien. Verwarm de oven tot 190°C en bak het brood totdat het mooi bruin kleurt. Bij halfgebakken brood is dat  zo’n 7 tot 10 minuten.
 
Waarom moet jullie rustieke stokbrood voor gebruik altijd even in de oven?
Ons rustieke stokbrood wordt gemaakt van meel, gist, desem, zout en heel veel water. Daardoor is de korst lekker knapperig, maar hij kan ook wat vochtig worden als het brood even ligt. Als u het brood vlak voor consumptie zo’n 7 minuten bakt in een voorverwarmde oven (190 °C) is het weer krakend vers. Ook de volgende dag nog!

Over voedingswaarden en ingrediƫnten

Welke vitamines zitten er in brood?
Brood is een belangrijke leverancier van B-vitamines, met name van B1 en B6. Deze vitamines zitten vooral in de zemelen en kiem van de graankorrel. Volkorenbrood bevat daarom meer vitamines dan wit brood.
 
Bevat jullie brood conserveermiddelen?
Nee, absoluut niet. Wij hechten veel waarde aan het bakken van gezonde en dagverse producten. Het gebruik van conserveermiddelen past daar niet bij. De Warenwet staat het bovendien ook niet toe.
 
Wat is het verschil tussen volkorenmeel, meel en bloem?
Voor de bereiding van volkorenmeel wordt de héle tarwekorrel gebruikt. Volkorenmeel bevat dus fijngemalen kiemen en zemelen en is daardoor bruin. In meel zijn de kiemen en zemelen er gedeeltelijk uit gezeefd. Voor bloem wordt alleen het binnenste deel van de korrel gebruikt.
 
Wat is het belangrijkste verschil tussen volkoren- en niet-volkorenproducten?
De meeste vitamines, mineralen en voedingsvezels zitten in de buitenste laag van de graankorrel (de zemel). Voor volkorenproducten wordt de hele graankorrel gebruikt. Het bevat dus de maximale bouwstoffen. Voor niet-volkorenproducten wordt de buitenlaag van de graankorrel verwijderd. Niet-volkorenbrood bevat daardoor minder bouwstoffen.

Welke broden zijn biologisch?
Ons desembrood en vezelbrood wordt gebakken van biologisch graan.
 
Verkopen jullie ook speltbrood?
Ja, we bakken elke dag vers speltbrood, speltbrood met pit en speltknackers. We gebruiken daarvoor 100 procent speltmeel. Doordat we aan ons deeg 2 procent voordeeg toevoegen (zodat het op een natuurlijke manier kan gisten) bevat ons speltbrood tarwegluten.
 
In de molen st. Victor in Heeze-Leende wordt het  oergraan spelt voor ons gemalen. Zij malen op ambachtelijke wijze. Voordeel van deze maling is dat het meel niet verhit wordt zodat de goede eigenschappen optimaal benut blijven.
 
Spelt is een bedekte tarwe (de korrel is volledig bedekt door de kroonkafjes) en is daardoor beschermd tegen allerlei milieu-invloeden. Spelt bevat meer eiwitten, aminozuren, vitaminen en essentiële vetzuren.)
 
Waaruit bestaat ons desembrood?
Desembrood wordt gebakken van 80 % eko volkoren meel en 20 % rogge volkorenmeel zonder gist. Het desembrood is dan ook wat steviger dan gistbrood. Bij het deegmaken wordt 2 % desem toegevoegd en oude deeg om het deeg te laten rijzen. Er zit ook relatief veel water in het deeg. Door de lange rijstijd heeft het brood een bijzondere en volle smaak en heeft een mooie fijne honingraatstructuur.
 
Welke broden bevatten de meeste vezels?
Brood, en in het bijzonder volkorenbrood, is een belangrijke leverancier van vezels. Voor het maken van volkorenbrood wordt de héle graankorrel gebruikt. En daarin zitten nu net de meeste vezels, vitamines en mineralen. Zo draagt volkorenbrood bij aan een goede darmwerking en een optimale spijsvertering. Het helpt ook om op een gezond gewicht te blijven doordat de vezels in volkorenbrood ervoor zorgen dat het hongergevoel langer weg blijft. Je komt dus minder snel in de verleiding om te snoepen.

We verkopen grof volkoren, fijn volkoren, speltbrood, spelt met pit, speltknackers, desembrood, donker volkoren, Dommels donker, Dommels donker geplet, zonnepittenbrood en volkoren rogge. Deze producten worden allemaal gebakken van 100 procent volkorenmeel. U herkent ze aan het 100 procent-volkorenlogo op de kaartjes in de winkel
 
Ook ons vezelbrood is een echte topper. Het bevat maar liefst 9,4 gram vezels per snee! Dat 35 procent meer dan in ander brood. Ons vezelbrood bevat bovendien minder koohlhydraten en is bijzonder aan te raden voor mensen met een vezelrijk dieet.
 
Wat zijn voedingsvezels?
Voedingsvezel is een verzamelnaam voor onverteerbare, plantaardige deeltjes die geen calorieën leveren. Vezels zorgen voor een betere spijsvertering waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden. Voedingsvezels dragen daarnaast bij aan het voorkomen van welvaartsziekten, zoals hart- en vaataandoeningen, darmkanker en problemen met de stoelgang.
 
Is het tarwe in jullie brood genetisch gemodificeerd?
Nee, de tarwe die wordt gebruikt in Nederlands brood is niet genetisch gemodificeerd. Wel wordt door natuurlijke kruising voorkomen dat er ziektes in de tarweplanten terechtkomen.
 
Wat zijn gluten?
Gluten zijn tarwe-eiwitten. Ze zorgen voor de luchtige structuur van brood. Sommige mensen zijn overgevoelig voor het stofje gliadine dat in gluten zit. Deze overgevoeligheid wordt 'gluten-intolerantie' of 'coeliakie' genoemd en veroorzaakt een darmaandoening. In Nederland heeft 0,5 procent van de bevolking deze intolerantie.
Wij verkopen glutenvrij wit brood en bruin brood uit de diepvries. Dit brood wordt gebakken in een glutenvrije omgeving.
 
Hoeveel vet zit er in brood?
Brood bevat circa 0,002 gram vet. Wij gebruiken voor ons brood uitsluitend plantaardig vet (kokos-, palmpit- of soja-olie). Ook het graan in brood bevat van nature plantaardig vet.
 
Word je dik van brood?
Nee, brood is op zichzelf geen dikmaker. Wat u erop smeert en hoeveel u ervan eet zijn natuurlijk wel van invloed op het aantal calorieën.
 
Wat is het effect van brood op je bloedsuikerspiegel?
Vooral broodsoorten met veel vezels, zoals volkorenbrood en brood met zaden en pitten, zorgen voor een evenwichtige energie-opname en een geleidelijk verloop van de bloedsuikerspiegel.

Over ons brood zelf

Wat is langzaam brood?
Doordat we voordeeg gebruiken en werken met een lange rijstijd kan ons deeg rijpen en rusten. Zo kunnen aroma’s die van nature in tarwe zitten zich optimaal ontwikkelen. Tijdens het rijzen maken we twee keer opnieuw een bolletje. In totaal is ons brood vier uur ‘onderweg’.

Brood bakken met behulp van voordeeg is de oudste manier om brood te laten rijzen. Onze bakkers maken een dun beslag van meel en water en laten dat rusten tot de gewenste ‘microflora’ van bacteriën − en een natuurlijke gisting − is ontstaan. Bij het maken van brooddeeg voegen de bakkers 2 procent van dit voordeeg toe om het te laten rijzen. Dat is tijdrovend en een beetje ouderwets misschien, maar wij vinden het de moeite waard omdat ons brood zo de allerbeste smaak krijgt.
 

Sponsoring

Lokale Sponsoring
We ondersteunen o.a. de volgende verenigingen of stichtingen. Bakkerijmuseum de Grenswachter, Stersponsor VV de Raven, Stersponsor RKVV Bergeijk, Stersponsor Bladella, Beschermheer Harmonie Theodatus, Wielercomite Luyksgestel, Carnavalsvereniging de Stekkeraopers.

30% korting
We hebben een warm hart voor onze lokale verenigingen. De Kempen kent een rijk verenigingsleven. Verenigingen verbinden mensen met elkaar. De carnavalsclubs tot sportverenigingen zijn onmisbaar en bepalen de culturele rijkdom van onze dorpen. We zetten ons dan ook in verenigingen te faciliteren in hun multifunctionele rol in de samenleving door de 30% kortingsregeling van Bakkerij van Heeswijk.